10 Mart 2012 Cumartesi

Köy tavuğu ve köy ördeği ile pilav üstü tirit ve işkeve



Karadenizliler bilir tirit denen şeyin lezzet harikulâdeliğini...Bizim oralarda sık sık yufka açıp sacda pişirir ve mutfakta kurtarıcı olarak bir köşeye koyar hanımlar..Haaa ben açmasını halen daha pek beceremiyorum ayrı:) Ama güzel pişiririm ona laf yok..Öyle tüplü sacda değil kardeşim esası açık havada yakılan odunların üzerine bir sacayağı (sac bunun üzerine konur) oturtularak, sac da bunun üzerine konurak pişendir.

Genelde imece usulü açılır yufkalar zira tek kişilik kotarılacak yanı yoktur..En az 2 kişi açar un, su tuz ile tutulan hamuru..Bir kişi de açana kolay olsun diye hamurdan avcunun arasında sıkıştırıp baş ve işaret parmağı arasından çıkan hamuru yuvarlayarak ki biz buna zuvala deriz, küçük yuvarlaklar oluşturur.Bunların üzeri nemli temiz bir tülbentle örtülür ki kurumasın.Tiritlik yufka hafif pişince dörde katlanır biraz daha pişirilir, bu tirit hazırlarken yufkayı bölüp kırıntılarının dökülmesini önlemek için..Yufka tam pişmeden üzerine daha sacdayken tereyağı sürülüp katlaya katlaya dar bir üçgen haline getirilir ve afiyetle yenir, biz buna işkeve deriz, genelde iş bitmek üzereyken ahali toplanıp öyle yer işkevesini, ama dayanamayan çocuklar arada malı götürür:)

Bütün olarak pişen yufkalardan havuç (börek) yapılır arasına çökelekli iç konarak..

Geçen ay Samsun' dan gelen kayınvalidem ve kayınpederim bize tiritlik yufka ve köy ördeği,köy tavuğu getirmişti.Ördek ve tavuğu suda pişirdik, suyunu biraz fazla koyduk ki hem pilav yapalım hem de tirit için yufka batırmaya kalsın diye..Sonra pilavımız yaptık, tarif vermiyorum bildiğin pilav işte.Sonra pişen pilavı bir tabağa aldık, üzerine az kalan et suyundan döktük.Bir parça et suyunu ise bir kaba alıp kaynattık yufkaları kaynayan suya atıp şöyle bir çevirdik, der top yapmadan pilavın üzerine aldık yoksa birbirine yapışıyor sevmiyorum öyle.Tabağa biraz da etlerden koyduk, sonrası ben sağ, sen selamet..Hayatta en sevdiğim lezzetlerden biridir.

Şehir tavuğu ile olur mu valla biraz yavan oluyor ama sen ille de canım çekti dersen o zaman tirit batıracağın tavuk suyuna az tereyağ ekle ye emi!

19 yorum:

  1. Görüntü harika. Olsada yesek. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. köy tavuğu mu yemeyeli o kadar uzun zaman oldu kiiii afiyet olsunnn :)

    YanıtlaSil
  3. hmmm ne lezzetli ne lezzetli :-))

    ellerine saglik....

    YanıtlaSil
  4. Ne güzel anlatmışsın insanın hadi kalkıp yapayım diyesi geliyor:)

    YanıtlaSil
  5. aaa çok iştah acıcı bişey bu yaa :)
    http://stylish-who.tumblr.com/

    YanıtlaSil

  6. Swotpisces,kesinlikle:)

    Öğretmenin Mutfağı,tad da harika:)

    elma kurdu,Umarım en kısa sürede yeme imkanınız olur..

    Yemekheyecani (Emel),çok merci

    dizimanyaq,teşekkürler bu hoş yorum için:)

    Magendiea M.,hem de nasıl?

    YanıtlaSil
  7. reyhane arkadaşım hırkayı sormuşsun lcw den 2 ay kadar olmuştur alalı, indirim zamanı...

    YanıtlaSil
  8. iki kez yedim bir tanıdıkta sevemedim o lezzetti bulgurdan yapmışlardı pilavı ve yufkaları çok kuruydu
    senin fotoğrafta harika görünüyor
    kişinin elinden sanırım seninki ye beni diye bağırıyor neredeyse çok güzel görünüyor eline sağlık

    sevgiler

    YanıtlaSil
  9. tirite bayılırım ve bu da çok iştah açıcı görünüyor. geçen gün karadeniz mantısı yedim ilk kez. bu kadar lezzetli bir şey olduğunu bilmiyordum doğrusu.

    YanıtlaSil
  10. offf nefis olmuştur kokuları buralara geldi afiyet olsun

    YanıtlaSil
  11. bizde yaparız tirit ama karadenizli değiliz :) bizim oralardada çok yapılır tavuk,tavşan,et tiridi ayyyy burnuma geliverdi kokusu nasılda canım çekti ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  12. amanın nerden bulcaz bu saatteki ördek filan

    YanıtlaSil

  13. Swotpisces, sağolasın arkadaşım bilgilendirme nezaketin için, görsem ben de kaçırmazdım bu hırkayı..

    muko,inan ki aynen gördüğün gibi lezzeti de 3 öğün yerim:)Yufka kuru olmayacak güzel olmaz o zaman.Bulgurla ben de denemedim, Kars' lı arkadaşlarım var bulgurla yapıldığını onlardan duydum, onlar da kazla yapıyorlarmış..

    alkım,görüntüyü iştah açıcı bulmana sevindim, Karadeniz mantısı ben niye yemedim hiç?:)

    mine,teşekkürler canım..

    Syhn,ama yemelisin,bak taliplilerinden Karadenizli varsa hemen peki de:)

    ANALI KIZLI HER TELDEN,eskiden ben de bize özel sandım ama meğer pek çok yörede yapılırmış..Tavşan tiridini ben de duymadım.Tşk..

    ummucan,artık bulursan:)



    YanıtlaSil
  14. .


    Merhaba arkadaşlar;
    Hepinizin malumu olduğu üzere, oldukça farklı ve zengin bir yemek
    kültürüne sahibiz Ülke olarak.
    Zaman zaman çeşitli programlarda ve etkinliklerde daha önce hiç
    duymadığımız tatmadığımız lezzetlerle karşılaşıp şaşırıyoruz ve
    çoğunlukla bizde yapmaya çalışıyoruz,
    Bende düşümdümki "Yöresel Lezzetler Etkinliği" düzenleyip bloglar
    arasında değişik kültürlere,farklı bölgelere ait
    yemek,çorba,tatlı,hamur işi gibi bir çok çeşitli yöresel yemeği
    elimizden geldiği kadar bir araya toplayalım istedim...Tabi siz
    değerli arkadaşlarımın sayesinde...

    "Yöresel Lezzetler Etkinliği"mize 22 Mart-12 Mayıs Tarihleri arasında

    ben http://safiyeile.blogspot.com/ blogumda ev sahibeliği
    yapacağım,göndereceğiniz güzel tarifleri
    beklerim,tariflerinize "Yöresel Lezzetler Etkinliği" için Safiye'ye
    gönderiyorum diye linkimle birlikte not düşüp,tarifinizede hangi
    yöreye ait olduğunu yazıp,
    bana haber verirseniz
    tariflerinizi severek yayınlayacağım.
    Blogu olmayan fakat tarif göndermek isteyen arkadaşlarımızda tariflerini,
    fotoğrafını ve yapılış şeklini yazarak

    safiye.serbest@hotmail.com adresime mail atarak etkinliğimize katılabilirler...

    YanıtlaSil

  15. yöresel yemek ve örgü, ne hoş bir etkinlik,fırsat bulursam seve seve katılırım..

    YanıtlaSil
  16. Oofff nefis gorunuyo reyhancim ellerine saglik. bende cok severim koy tavugunu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok nefistir çokkk..Sağolasın.

      Sil

☼ Reyhan'a Yorum Bildir ☼

UNUTMA

Öleceğimiz son günden bugüne bir perspektifle bakacak olsaydık,kararlarımız çok farklı olurdu.(Leadbeater)