10 Ocak 2013 Perşembe

Dünden Bugüne Yolculuk



Neneler, dedeler anlatırdı günler süren şehirlerarası yolculukları. Bazısı at eşek sırtında, bazısı yürüyerek. Gündüzleri saatlerce yürür, geceleri çadırda tulumda uyurlarmış. Sonra kamyonlar  çıkmış da arkasına yığılarak rahat olmasa da daha hızlı gitmişler gidecekleri yere.

Sonra anne babalarımız anlatırdı tıklım tıkış trenlerde, bitmek bilmeyen seyahatleri. Her durakta duran, eşyaların koridora yığılı olduğu, hırlının hırsızın belli olmadığı trenler.

Ardından sıra bize geldi. Daha şanslıydık tabii, saatler boyunca bir koltukta hareketsiz yolculuk yapmak rahat olmasa da bir günde gidebiliyorduk gideceğimiz yere. Arada çay vb. ikram da oluyordu hem. Sonunda belimiz ağrıyordu, biraz sersemliyorduk o kadar.

Artık bunların hepsinin mazide kaldığı bir dönemdeyiz. Gelişen teknoloji, düzelen imkanlar sayesinde günümüzde hemen herkes uçakla seyahat etme imkanına sahip. Özellikle son on yılda firmalar arasında artan rekabet insanların çok ucuza bilet bulmasına şans tanıdı. Uçakla seyahat  etmeyi aklından bile geçirmemiş insanlar havaalanlarından gelip geçtiler. Peki en ucuz uçak biletleri nasıl bulunur? Bu sorunun cevabı birkaç püf noktasında  yatıyor.

Uygun fiyatlı uçak bileti almak istiyorsanız izlemeniz gereken ilk yol erken rezervasyon sistemidir. Erken rezervasyonla bir bileti normal fiyatından daha ucuza alabilirsiniz. Bilet alma işlemini ne kadar geciktirirseniz bilet o denli pahalı olacaktır. Bunun sebebini merak ediyorsanız, uçaktaki koltuklar satıldıkça, yani uçakta daha az boş koltuk kaldığı zaman bilet fiyatları arz – talep dengesi dolayısıyla artacaktır. Aradaki farkı vurgulamak gerekirse, son haftasında alınan bir bilet erken rezervasyonla alınan biletten beş altı misli daha pahalı olabilir. Velhasılıkelam seyahat tarihinizi erkenden netleştirmek ve uçak biletinizi erkenden almak size ciddi anlamda bir tasarruf sağlayabilir.


Bilet alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta interneti etkin bir şekilde kullanmaktır. İnternet aracılığıyla farklı firmaların biletlerini kolaylıkla bulabilir, fiyat ve kalite kıyaslaması yapabilirsiniz. Ayrıca söz konusu uçak bileti olduğunda anlık fiyat değişimleri görülebilir. Bu sayede ilk sorduğunuzda söz gelimi seksen lira olan bir biletin satın almaya gittiğinizde daha pahalı olması gibi bir sürprizle karşılaşmazsınız. Tüm bunlara ek olarak, işin ekonomik boyutuna gelirsek internet üzerinden bilet almak normal şubelerden daha ekonomiktir. Bunun sebebiyse sanal şubelerin kira masrafı olmaması, daha az personel masrafı olması vb.dir. Bu masrafların daha düşük olması sanal şubelerin aldığı komisyonun da daha düşük olmasını, yani daha ucuza bilet satmasını mümkün kılar. Bu da doğal olarak yolcuların işine, cebine yarar.

Cebinizden çok daha az para çıkmasını sağlayacak bir diğer husus da uçak bileti kampanyalarıdır. Hava yolu şirketleri müşteri çekme amacıyla hemen her dönem çeşitli kampanyalar düzenler. Örneğin geçtiğimiz iki ay Sun Express promosyonlarıyla yolcular biletlerini yüzde 40 ve yüzde 50 indirimli alma şansını yakaladılar. Buna benzer birçok kampanya hava yolu şirketleri tarafından düzenlenmektedir. Bu kampanyaları takip etmek için firmaların e-bültenlerine abone olabilir veya bu kampanyaları derleyen blogları, web sitelerini takip edebilirsiniz. Böyle kampanyalarla uçak biletleri otobüs biletlerinden daha ucuza gelebilir.

Siz de hala uçak seyahatiyle tanışmadıysanız bu noktalara dikkat ederek çok ucuza bilet bulmak mümkündür. Uçak seyahatiyle gideceğiniz yere yaklaşık on kat daha hızlı ulaşır, daha rahat, daha güvenli bir seyahat gerçekleştirirsiniz. Bu sayede artan vaktinizi de dilediğinizce değerlendirebilirsiniz. Hatta belki erkenden büyüklerinizin yanına gider, yüzünüzde bir tebessümle yollarda geçen o eski zahmetli anıları dinlersiniz.
        

     


3 yorum:

  1. ailecek izmire gitmemiz gerekecek bi kaç kere hayırlı bir iş için ;)
    umarım promosyonlara denk geliriz :D

    YanıtlaSil
  2. Lufthansa en sevdiğim havayolu şirketi :)

    YanıtlaSil

  3. Syhn,umarım denk gelirsiniz de, hayırlı iş ne bakayım?

    A.O Bolat,müşteri mennuniyeti çok önemli tabii ki:)


    YanıtlaSil

☼ Reyhan'a Yorum Bildir ☼

UNUTMA

Öleceğimiz son günden bugüne bir perspektifle bakacak olsaydık,kararlarımız çok farklı olurdu.(Leadbeater)