30 Ekim 2013 Çarşamba

iş güvenliği uzmanlığı temel eğitim programı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın açtığı yoldan ilerleyerek iş güvenliği uzmanı olabilmek için adaylar bir eğitime tabi tutulurlar. Ancak öncelikle üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak ve diploma sahibi olmak gerekiyor. Ardından çeşitli kurslardan iş güvenliği uzmanlığı eğitimini almak da kesinlikle şart koşulmuştur.

İş güvenliği eğitim programı, 220 saat sürer. Bu 220 saatin 180 saati teorik eğitimden oluşur. Teorik eğitim, bir iş güvenliği uzmanının bilmesi gereken temel bilgileri içermektedir. Bu teorik eğitimin 90 saati örgün, 90 saati ise uzaktan eğitim olarak planlanmıştır. Başka bir deyişle, iş güvenliği uzmanı adayları en az 90 saat doğrudan kursa giderek dersliklerde eğitim görürler. Kalan 40 saat ise staj eğitimidir. Bu staj eğitimi, iş güvenliği uzmanı çalıştıran bir işyerinde, bu uzmanın denetiminde yapılır.

İş güvenliği sertifikası alabilmek için gerekli olan bu iş güvenliği kurs ve eğitimi; özellikle düzenli yapılması gereken risk değerlendirmesine dair özel bilgiler içeriyor. Öte yandan düzenli olarak işverenlerin bilgilendirilmesi, temel hukuk kuralları, iş güvenliği hukuku, fiziki, mesleki ya da diğer risk etmenleri, risk yönetimi, iş kazaları, etik kurallar, meslek hastalıkları gibi çok çeşitli iş sağlığı konuları da yine iş güvenliği uzmanlığı eğitiminin temel konularını oluştururlar.

İş güvenliği yasasındaki değişiklikler, 2012 Haziran ayında gerçekleştirildi. Bu değişiklikler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenmiştir. O dönemden bu yana çeşitli sınıflardaki (tehlikeli ya da çok tehlikeli) işyerlerinde iş güvenliği uzmanı bulundurulması zorunlu hale getirilmiştir.

İş güvenliği uzmanı adayları, söz konusu kursların birinde özel iş güvenliği uzmanlığı eğitimini aldıktan sonra, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın her yıl yılda iki kez düzenlediği iş güvenliği uzmanı sınavına girmelidirler. Sertifika edinmek için bu sınava girmek ve eğitimde ne kadar başarı elde edildiğini ortaya koymak zorunludur. Sınava giren adayların bu sınavdan en az 70 puan almaları gerekir. 100 puan üzerinden değerlendirilen sınavdan 70 puan alamayan adaylar, aynı yıl içinde bakanlık tarafından düzenlenen ikinci sınava da girebilirler. Ancak adaylar bu iki sınavda da 70 puan alamazlarsa, gelecek sene yeniden iş güvenliği uzmanlığı eğitimi almalı ve sınava da yeniden girmelidirler. Bu işlemleri tamamlayanlar bakanlığın verdiği iş güvenliği uzmanlığı sertifika belgesini almaya hak kazanmış olurlar. 

5 yorum:

  1. Almak isteyenlere kolay gelsin.
    Pek çok kişiye faydası olacak sanırım :)

    YanıtlaSil
  2. Faydalı bir yayın olmuş, mutlaka değerlendirmek isteyenler bulunacaktır. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Bu eğitim konusu 2011 de gündemdeydi.Şu anda bir çok kamu kurumunda zorunluluk geliyor.Hayırlısı olsun.Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler arkadaşlar yorumlarınız için, bir çalışan olarak iş güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha söylemekte fayda görüyorum.

    YanıtlaSil

☼ Reyhan'a Yorum Bildir ☼

UNUTMA

Öleceğimiz son günden bugüne bir perspektifle bakacak olsaydık,kararlarımız çok farklı olurdu.(Leadbeater)