2 Ekim 2013 Çarşamba

Torman havucu (Akıtma)


Memleketim Samsun Çarşamba'mda sabah kahvaltılarının vazgeçilmezidir Torman havucu.Başka adı var mıdır bilemiyorum ama Ben Kocaeli'de muhacir bir arkadaştan duydum bu tür hamurumsulara akıtma dendiğini.

Un ve su ile kaşıktan biraz koyu akacak bir hamur yapılır elle bir çırpıcı yardımıyla çırparaktan, tuz da ilave edilir ben buna zaman zaman çocuklarım çaktırmadan çökelek (ki ona da minzi denildiği oluyor) de yesin diye biraz ilave ederim ki o zaman maydanoz ilavesi de yakışır ama benim küçük oğlum damak tadı bakımından fenadır maydanozu yemez, katamıyorum o nedenle..

Tavaya biraz sıvıyağ ilave edilerek -bol yağ değil- kızdırılır torman havucu hamuru kaşık kaşık akıtılır tavaya alt üst kızartılır, kızaran hamurlar havlu kağıt serilmiş servis tabağına alınır, çayla da çok güzel gider..

Bu hamurun biraz daha sıvı olanı tava ebadında tavaya incecik dökülür veyahut sacın üzerine alt üst kızartılır, buna da cızlama deriz, şimdilerin krep dediğine de benzemiyor değil.Cızlamadan parçalar koparılarak, -tabii koparma yerine bıçakla da parçalar kesebilirsiniz o sizin tercihiniz- üzerine toz şeker serpilir katlanır yenir.

Hem cızlama hem de torman havucu reçel, marmelat veyahut pekmeze -artık Allah ne verdiyse- banarak yenilir, tercih sizin çatala batırıp onunla da banma işini yapabilirsiniz:)

Şekillere çok takmam ben, kimbilir hangi halet-i ruhiyye ile ufaklı büyüklü yapıvermişim:)

İşte bunlar hep kilo...

37 yorum:

  1. ellerine sağlık canım :)
    Dediğin akıtma yada krep tarzı ama seninkiler daha hamurumsu durmuş :)
    Sizin çocuklarda ağzının tadını biliyormuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet hamurumsu olmuş tam da ben diyecektim güzel görünüyorlar

      Sil
    2. Sağolasın canım..Ooo benim çocuklar aşmış bu konuda..

      Sil
    3. Teşekkürler Sinemcim..

      Sil
  2. Evet Reyhan'cım ben Kocaeli'de oturuyorum ama Sakarya'lıyım bizde akıtma denir buna,biz bu kadar küçük küçük yapmayız şimdilerde krep deniliyor onun büyüklüğünde yaparız,dediğin gibi incesine krep deniliyor..Çok severiz,hele oğlum bayılır.Her öğün yap her öğün yer..Ellerine sağlık,bu şekilde küçük küçükte güzel olmuş..Tam lokmalık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen bizimkiler de her öğün yap yemem demezler.Çok merci...Umarım Gülay'cım Kocaeli'li bloggerları toplar da tanışırız..

      Sil
  3. Küçük olanlarına yumurta koyuyor tatarlar ve kuymak diyorlar, ben çok yapardım çocuklarım küçükken. annemler daha sıvı ve yumurtasız yaparlar cizleme derler çok az yağda kızartılır. zaten yağı bol oldumu güzel olmuyor ve toplanmıyor. ellerine sağlık Reyhane hanım çok nefis görünüyor afiyet olsun! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hımmmm Karadeniz'de kuymak mısır unundan yapılır,biz cızlama, siz cizleme:) Çok teşekkür ederim..

      Sil
  4. şekline boşver sen lezzete pak:))kilo yapan şeyler maaile bizim de favorimiz.nidek yemiyekte ölekmi:)) eline sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen:) Evet yemiyek de ölek miciyiz biz de:) Sağolasın

      Sil
  5. Geçmiş zamanda ilk defa hastane yemeğinde çıkartmışlardı.Çorba yanında lezzetli gelmişti.Havuçlu pişi.Elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havuçlusu da olabilir doğru, teşekkürler..

      Sil
  6. harika olmuş maşallah ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. ben de akıtmayı bildiğimiz krep zannederdim hep :) en yakın zamanda deneyeceğim. elinize sağlık, sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım beğenirsiniz..Teşekkürler, sevgiler..

      Sil
  8. memleketine gidip yiyememiş olabilirim, ama hayatımda sen oldugun için şimdiye kadar yemiş olmam gerekirdi diye düşünüyor ve sana hayıflanmalarımı sunuyorum apla :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burdan senin memleketine gelmiyor ne yazık ki yapacan yiyecen:)

      Sil
  9. çok güzel gözüküyor elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  10. Really different breakfast and foods.

    Ale
    Costa Rica

    YanıtlaSil
  11. Vallahi güzel güzel ellerimle kopara kopara sıcacık yerim ben böyle güzel lezzeti onun tadı oradan çıkar reçele ban ye peynire bula ye ıhmm mis misss ellerine sağlık canım sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle güzel anlattın ki şimdi olsa da dediğini yapsam:) Çok teşekkür ederim, sevgiler..

      Sil
  12. torman havucu olarak ilk kez duydum. ama bizde hep yaparız,nefis:)
    eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki de toramandan dönüşmüştür isim kimbilir araştıricim:) Teşekkürler..

      Sil
  13. Herkes başka bir şey diyor sanırım ama bizde akıtma farklı yapılır :) Neyse, çok güzel bir tat arkadaşlar mutlaka yemelisiniz. Domates suyu, peynir ikilisi ile şahane oluyor. Ayrıca içini açtırıp peynir döşeyip kapattıktan sonra üzerine salça ve kaymak koyup yemeyi de bir deneyiniz derim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin önerilerinizi de deneyeceğim güzel fikir, çok merci..

      Sil
  14. Eveet akıtma, ama biz krep gibi daha büyük yapıyoruz. Fotograftan anladığım kadarıyla küçük sizin yaptıklarınız. Her türlüsü güzeldir :) Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz küçük yapıyoruz, kesinlikle her türü iyidir:) Çok tşk. ederim.

      Sil
  15. işte bunlar evet!
    ama amaaann olsun dedirtecek cinsten.
    bizde akıtmayı krepe diyorlar biliyor muydun?
    :/
    maydanoz.. bayılırım yeşilliğe ve ne de güzel olur inş. büyüdükçe oğlun da sever ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Krepe saça atılıyordu en son bildiğim..Umarım sever cnm..

      Sil
  16. Bunu duymamışım hiç. Denemeye değer. Çok pratik.

    Mayalandırdığımız akışkan kıvamdaki (boza kıvamında) hamuru yağlanmış ve kızdırılmış teflon tavaya döküp altlı üstlü kızarttığımızda da çok nefis oluyor (dürüm yapmak için birebirdir :)
    Bunun adına da akıtma diyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka deneyin.Ben onu ekmek hamurundan yapıyorum, tembel işi:)

      Sil
  17. Cok lezzetli gorunuyor! Ellerinize saglik :)
    http://tugbates.blogspot.com/

    YanıtlaSil

☼ Reyhan'a Yorum Bildir ☼

UNUTMA

Öleceğimiz son günden bugüne bir perspektifle bakacak olsaydık,kararlarımız çok farklı olurdu.(Leadbeater)