25 Ocak 2012 Çarşamba

Marka Hikayeleri (1)=Paper faces ve Beril Öke Gülen

Evetttt dün burada yazmıştım ya hani marka hikayelerinin hastasıyım ondan sebep blogumda "Marka Hikayeleri" adı altında bir yazı dizisine başlayacağım diye..

İşte ilk marka hikayemiz geliyor bugün..

Sevgili Beril Öke Gülen' le çok olmadı tanışmamız, twitterda benim Trendyol kutularına dair bir fikir ortaya atmam ve Beril Hanım' ın da bu fikre dahil olmasıyla, akabi ara ara tweetleşmemiz, en son da yine benim slikon tabancalarımızla yaptığımız şeyleri paylaşma fikrime katılmasıyla başladı tanışıklığımız.Gerçi ben henüz bir şey tasarlayamadım ama en azından malzemelerimi toparladım..

Esasında ben elbette daha önce de biliyordum Beril Öke Gülen ismini..Ama dün hayran kaldığım hikayesine rağmen böylesi mütevazi, böylesi candan olduğunu görünce ilk onunla başlamak istedim "Marka Hikayeleri" yazı dizisi yolculuğuma..Sağolsun beni kırmadı Beril Hanım..Aslında ben ondan markasının hikayesini istedim ama gelen hikayeyi okuyunca kendisine "hk.nızda yanılmamışım hikayenizi bile okumadan daha sizi seçmek isabet olmuş esasında her koleksiyonunuz bir hikayeymiş sizin" tweetini atmaktan alıkoyamadım kendimi..O da çok teşekkür ederim ama duygulanırım hemen ben :) diye yazdı..

Sanatın her nedense çoğu kişiyi halktan kopardığını, soğuklaştırdığını düşünürdüm ben hep, ama bu tweeti üzerine önyargılarımda değişiklik oldu..

Ve işte=

Bu bir  Paper faces ve Beril Öke Gülen hikayesidir=

İşte Beril Öke Gülen!

(Ceket bir Beril Öke Gülen tasarımıdır)

Eski adı “İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi” olan “Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi” mezunu bir yüksek mimar babanın ve yüksek ressam annenin çocuğu olarak 1983 yılında İstanbul’da doğdu.
Liseyi, eski İngiliz Kız Okulu ( English High School) olan Beyoğlu Anadolu Lisesi’nde okudu. Bu okulda edindiği İngiliz kültürünün, resim yapma ve yazı yazma becerilerinin ilerleyen hayatında birçok etkileri oldu. Lise hayatı boyunca, resim yarışmalarında dereceler kazandı, yazdığı kompozisyonlarla dikkat çekti.
2001 yılında, Bahçeşehir Üniversitesi / Reklamcılık bölümünü burslu olarak kazandı. Bir yıl bu bölümde okuduktan sonra, bölüm birincisi olduğu halde, hep hayalini kurduğu okul olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi için tekrar üniversite sınavlarına girdi.
2002 yılında, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi / Seramik bölümünü kazandı. Bu bölümü de, bir yıl da burada okuduktan sonra, asıl istediği bölüm olan “moda tasarımı” için bırakacaktı.
2003 yılında, tekrar üniversite ve özel yetenek sınavlarına girerek “Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi” tekstil ve moda tasarımı bölümüne girdi ve burada 4 yıllık eğitimini başarıyla tamamladı.
Öğrencilik yıllarında;
Taç linens- “Bir Desen Tasarla” yarışmasında "Mehmet Zorlu Vakfı Özel Ödülü" aldı.
Adidas- “Adicolor Desen Tasarımı” yarışmasında, tasarımı en yaratıcı ilk 20 tasarımdan biri seçildi.
Tasarımlarını, İstanbul Moda Fuarı, TEXGATE gibi fuarlarda sergileme imkanı buldu.
2007 yılında İtalyan Kültür Merkezi’nde İtalyanca eğitimi aldı ve daha sonrasında İtalya’da, Floransa’da Linguaviva Dil Kursu’nda İtalyanca eğitimine devam etti.
2008 yılı, Ocak ayında tekstil ve moda tasarımı bölümünden mezun olur olmaz; kendi markası olan “ paper faces”i kurdu.   Bu kelime grubunu, Zoot Woman adlı İngiliz elektro-pop müzik grubunun, "Living in a Magazine" adlı parçasının sözleri arasından seçti. "paper faces"  İngilizce'de "kağıt yüzler" anlamına gelmektedir.  Moda dünyasının, bilgisayar programları gibi yöntemlerle mükemmelleştirilmeye çalışılan "kağıt silüetleri"ni yani modellerini sembolize etmektedir.  Beril Öke Gülen, hem moda sektörünün içinde olup hem de bu sektörü eleştiren bir bakış açısına sahip olduğu için,  bu adı markası için seçmeyi uygun görmüştür.
Yine 2008 yılında Fashion Film Festival’da “paper faces” markasına ait ilk koleksiyonu olan “Aristo K”yı sergiledi.
İlk koleksiyonu olan "Aristo K" koleksiyonunu ünlü, Alman moda tasarımcısı Karl Lagerfeld'den esinlenerek hazırladı. Esin kaynağı olarak onu seçmesinin sebebi; hem çok başarılı, ödüllü bir moda tasarımcısı olması, kendi adını taşıyan markasının yanısıra Chanel'in baş tasarımcısı olması hem de aristokratik tavrı ve ilginç, marjinal giyim stili, sürekli gündemde olan, sansasyonel hayatı.
İkinci koleksiyonu “Finding Neverland”de ise; ünlü Peter Pan masalından esinlenerek “hiçbir şeyin imkansız olmadığı; uçmanın bile mümkün olduğu bir dünya” için renklerin ve formların tamamen özgür olduğu, uçuşan kumaşlardan rengarenk tasarımlar hazırladı.
Üçüncü koleksiyonu “Future Station”da; durakları gelecekte olan bir metro istasyonu kurgulayarak; geleceğe gidebiliyor olsaydık, geçmişten de iz olarak üzerimizde taşımak isteyeceğimiz sıcak dokuların, örneğin; 80’lerden vatkaların, 40’lardan döpiyeslerin de aralarında bulunduğu ama geleceğe de göndermeler bulunduran tasarımlar hazırladı.
Dördüncü koleksiyonu olan “Neo Struktur”de fütüristik mimariden ilham aldı ve yeni form arayışlarına gitti. Neon renklere bolca yer verdiği bu koleksiyonunda geometrik desenli kumaşlar ve parlak dokular yer alıyordu. Kumaş desenlerindeki hareketlerin giysilerin formunu yönlendirmesine izin verdiği birbirinden ilginç ve yeni formlarda tasarımlara imza attı.
Beşinci koleksiyonu “Urban Jungle”da, giderek kalabalıklaşan, kirlenen ve beton bina ormanlarından oluşan şehri ve şehirde yaşayan insanların doğa özlemini ele alıyordu. Şehre özgü olanı anlatmak için ekose ve puantiye desenlerini; doğaya özgü olanları anlatmak için deriyi, çiçek desenli kumaşları, kelebek ve el yapımı çiçek aplikelerini kullanıyordu. Bu koleksiyonunda ilk kez, unutulmaya yüz tutmuş,tamamen doğal dokulu bir kumaş olan “Şile bezi” kumaşına da yer verdi.
Ayrıca “Pretty Woman” adını verdiği, yine el yapımı çiçek aplikeleriyle süslediği bir grup tasarımı da bulunmaktadır.
Birçok markanın katalog çekimleri, derginin editöryel köşeleri, müzik grubunun videoları için de moda editörlüğü çalışmaları yürüttü.
Tasarımlarını, Cihangir ve Galata’daki birçok butikte ve PAZART adlı organizasyonda satışa sundu.
2010 yılı, ekim ayında, Cihangir'de açmış olduğu “paper faces” markasının butiği  “paper faces butik”i, Suadiye / Bağdat Caddesi yakınlarına taşıdı.
Paper Faces butik / Beril Öke Gülen
Çınarlı Sokak Çınar Apt. A Blok Daire:2 Suadiye / Kadıköy İSTANBUL
Röportajlarıyla, tasarımlarıyla, biyografisi, moda köşeleri ve butik açılış haberleriyle çeşitli dergi, gazete ve internet sitelerinde yer aldı;
ELLE, Madame Figaro,Cosmo Girl, TRENDSETTER, ALL, SÜPER Alışveriş Dergisi, SABAH, Radikal, AKŞAM, Taksim Face, Artı Life, AVM Gazette, BEYDERGİ, Mia Posta, MINIMAG, NYC2IST, Sokak Mood, Magic Star, www.kalitelihayat.com, www.ajanspost.com, www.plusistanbul.com, www.kimkimdir.gen.tr bunlardan bazıları.
Halen; www.kalitelihayat.com sitesinde ve kendi moda blogu www.berilokegulen.blogspot.com 'da moda köşeleri yazmaktadır.
(Beril Öke Gülen' in Trendsetter dergisi için en son yapmış olduğu çekimden bir görsel).
Veeeee size bir tüyo=Beril Öke Gülen 6 Şubat tarihinde Morhipo alışveriş sitesiyle bir kampanya düzenleyecek takipte kalınız.
Koleksiyonlarını incelemek ve ya Beril Öke Gülen'e ulaşmak isterseniz;
E-posta adresi: pf.paperfaces@gmail.com
Butiğinin facebook grubu: paper faces butik
Markasının facebook sayfası: paper faces
Facebook sayfası: Beril Öke Gülen
Twitter: berilokegulen


NOT=Siz de marka hikayenizin blogumda yer almasını isterseniz reyhanlahersey@gmail.com' a maillerinizi beklediğimi belirtir, ama bunun her hikayeye de yer vereceğim anlamına gelmediğini bilmenizi isterim..

10 yorum:

  1. Çok teşekkür ederim, harika bir yazı hazırlamışsınız :) Sıcak ve samimi.. :) Bu seriye benimle başlamanız da beni gururlandırdı ve çok mutlu etti :)Serinin devamını da sabırsızlıkla bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Beril Öke Gülen'in genç olmasına rağmen bu kadar güzel işlere imza atmış olmasını takdir ettim. İflah olmaz bir tembel olduğum için de kendimden utandım. Kalemine yüreğine sağlık canom çok güzel bir yazıydı keyifle okudum. Devamını bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  3. Bayılıyorum böyle başarılı kadınlara çookk olsun onlardan çokkkk :)

    YanıtlaSil
  4. Kendisinin hayatını imrenerek okudum,istediği bölümü okumak için nerelerden vazgeçmiş,tebrik ediyorum,başarılarının devamını diliyorum

    YanıtlaSil
  5. Ne güzel oldu bu postu okumam. Bekliyorum devamını..

    YanıtlaSil
  6. çok teşekkür ederim bütün güzel yorumlar için :) destekleyen, pozitif düşüncelerini esirgemeyen herkes, beni çok mutlu ediyor :)

    YanıtlaSil

  7. beril öke gülen,rica ederim efendim ne demek, yazımı beğenmeniz ve bloguma yorum yazmanızdan onur duydum.Siz bu serinin başını çekmeyi çok hakediyorsunuz:)Serinin devamı gelecek her hafta, epeydir biriktirdiğim markalar var hikayesi olan:)

    Yeşim,evet ya bebeğim görüyorsun işte istenirse neler yapılabiliyor:)Yazımı beğenmene sevindim, haydi artık kır şu tembellik zincirini:)

    Elifinelizi,çokkk olsun evettt çokkkk..

    otuzundansonra,tşk. canım,başarı isteyen ve çalışanın..

    Ahu,tşk, devamı haftaya...

    beril öke gülen,siz bunu çok hakediyorsunuz, başarılarınız daim olsun..

    YanıtlaSil
  8. yaşıtım olan insanların başarılarını hiç çekemiyorum :)))

    YanıtlaSil

  9. Syhn,ahahah ne alemsin sen..:)

    YanıtlaSil
  10. Slmlr,WEARABLE bir modern kumaş tasarımcısı olarak çalışmalarını çok beğendim, iyi çalışmalar ve güzellikler dilerim, sevgilerimle...

    YanıtlaSil

☼ Reyhan'a Yorum Bildir ☼

UNUTMA

Öleceğimiz son günden bugüne bir perspektifle bakacak olsaydık,kararlarımız çok farklı olurdu.(Leadbeater)